Som jeg lovet deg i forrige innlegg hvor du lærte å sy en lue, skal jeg nå vise deg hvordan du syr en buff. Både lue og buff syr du i et elastisk jerseystoff, og jeg synes det er veldig fint å bruke matchende stoff.

En buff kan du bruke i halsen i kombinasjon med lua, men den kan jo selvsagt også brukes som et pannebånd for å varme ørene.

 

 

En buff kan du sy bare av jerseystoff, da ser den slik ut:

 

Buff vanlig ferdig red

 

 

Eller for å få den varmere, kan du sy den med jersey på utsiden og fore den med fleecestoff på innsiden. Da ser den slik ut:

 

Buff med fleece ferdig red

 

 

 

Slik syr du buff av jersey

Begynn med å klippe deg et stoff som er 45 cm x 20 cm. Denne størrelsen inkluderer sømmonn og passer bra til barn som både pannebånd og hals. Hvis du skal bruke buffen som pannebånd til voksen, bør du utvide størrelsen til 50 cm x 22 cm.

Du trenger i utgangspunktet ikke et mønster når du skal klippe ut buffen. Hvis du klipper i et mønstret stoff, kan du klippe rette linjer ved å klippe etter stoffmønsteret. På en ensfarget stoff kan du målet opp størrelsen med linjal og gjøre markeringer med krittblyant eller en penn før du klipper.

 

Buff-vanlig-red

 

 

Når du har klippet ut stoffet ditt, kan du brette det. Legg kortsidene sine sammen rette mot rette, fest med knappenåler og sy kortsidene sammen. Husk å bruke en elastisk søm når du syr som for eksempel sikksakk-søm.

 

 

Og her kommer vi til en litt tricky del hvor en del sliter når de skal sy buffer. For det logiske nå ville kanskje vært å brette buffen med langsidene mot hverandre rette mot rette og sy sammen, og latt det være igjen en liten åpning til å vrenge. Men av en eller annen mystisk grunn får du da ikke en buff når du vrenger – men mer en slags strømpe. Veldig merkelig…

Det som nemlig er trikset for å sy en buff, er at du skal sy langsidene mot hverandre rette mot rette, men du må ha buffen imellom når du legger langsidene mot hverandre. Se videoen under, så får du akkurat dette trinnet demonstrert.

 

[video_lightbox_youtube video_id=»3dn-BoK6ZGA&rel=0″ width=1280 height=720 auto_thumb=»1″]

 

 

Du klarer ikke å feste med nåler og sy hele langsiden sammen i en runde. Du må feste først ca en tredjedel av langsiden mot hverandre med knappenåler, rette mot rette og sy dette strekket. Så må du fjerne knappenålene – og gjøre samme prosedyre på neste strekk av langsiden. Stort sett vil du klare deg med tre runder. Men pass hele tiden på at du ikke syr i det stoffet som ligger inni.

 

Husk også til slutt å la det være igjen en liten åpning av langsiden på ca 2 cm som du kan vrenge igjennom. Og når du nå vrenger, vil du få en rund buff du kan bruke som hals eller pannebånd, og ikke den merkelige strømpen :)

 

Avslutt med å sy igjen det lille hullet du vrengte igjennom – enten for hånd eller med en rettsøm på symaskinen.