Som jeg lovet deg i forrige innlegg hvor du lærte å sy en lue, skal jeg nå vise deg hvordan du syr en buff. Både lue og buff syr du i et elastisk jerseystoff, og jeg synes det er veldig fint å bruke matchende stoff.

En buff kan du bruke i halsen i kombinasjon med lua, men den kan jo selvsagt også brukes som et pannebånd for å varme ørene.

 

 

En buff kan du sy bare av jerseystoff, da ser den slik ut:

 

Buff vanlig ferdig red

 

 

Eller for å få den varmere, kan du sy den med jersey på utsiden og fore den med fleecestoff på innsiden. Da ser den slik ut:

 

Buff med fleece ferdig red

 

 

 

Slik syr du buff av jersey

Begynn med å klippe deg et stoff som er 45 cm x 20 cm. Denne størrelsen inkluderer sømmonn og passer bra til barn som både pannebånd og hals. Hvis du skal bruke buffen som pannebånd til voksen, bør du utvide størrelsen til 50 cm x 22 cm.

Du trenger i utgangspunktet ikke et mønster når du skal klippe ut buffen. Hvis du klipper i et mønstret stoff, kan du klippe rette linjer ved å klippe etter stoffmønsteret. På en ensfarget stoff kan du målet opp størrelsen med linjal og gjøre markeringer med krittblyant eller en penn før du klipper.

 

Buff-vanlig-red

 

 

Når du har klippet ut stoffet ditt, kan du brette det. Legg kortsidene sine sammen rette mot rette, fest med knappenåler og sy kortsidene sammen. Husk å bruke en elastisk søm når du syr som for eksempel sikksakk-søm.

 

 

Og her kommer vi til en litt tricky del hvor en del sliter når de skal sy buffer. For det logiske nå ville kanskje vært å brette buffen med langsidene mot hverandre rette mot rette og sy sammen, og latt det være igjen en liten åpning til å vrenge. Men av en eller annen mystisk grunn får du da ikke en buff når du vrenger – men mer en slags strømpe. Veldig merkelig…

Det som nemlig er trikset for å sy en buff, er at du skal sy langsidene mot hverandre rette mot rette, men du må ha buffen imellom når du legger langsidene mot hverandre. Se videoen under, så får du akkurat dette trinnet demonstrert.

 

 

 

Du klarer ikke å feste med nåler og sy hele langsiden sammen i en runde. Du må feste først ca en tredjedel av langsiden mot hverandre med knappenåler, rette mot rette og sy dette strekket. Så må du fjerne knappenålene – og gjøre samme prosedyre på neste strekk av langsiden. Stort sett vil du klare deg med tre runder. Men pass hele tiden på at du ikke syr i det stoffet som ligger inni.

 

Husk også til slutt å la det være igjen en liten åpning av langsiden på ca 2 cm som du kan vrenge igjennom. Og når du nå vrenger, vil du få en rund buff du kan bruke som hals eller pannebånd, og ikke den merkelige strømpen :)

 

Avslutt med å sy igjen det lille hullet du vrengte igjennom – enten for hånd eller med en rettsøm på symaskinen.