Å designe dine egne mønster er enkelt. Prinsippet er at du lager deg en såkalt mønsterflis (engelsk: tiles) i et tegne- og bilderedigeringsprogram. Mønsterflisen er en bildefil – la den for eksempel være i størrelsen 5 cm x 5 cm.

Når jeg designer pleier jeg å bruke Adobe Photoshop. Photoshop har en enkel og intuitiv oppbygning, og er det programmet som gir deg flest muligheter hvis du etter hvert ønsker å avansere på mønsterdesigningen. Andre enkle (og gratis) programmer som også kan brukes er paint.net eller GIMP.

 

pa pcen

 

 

Uansett hvilket program du velger å bruke, vil den aller enkleste formen for en mønsterflis være en bakgrunnsfarge, med en form eller figur i annen farge. Den kan for eksempel så ut som dette – en rosa bakgrunn med hvite hjerte.

 

monsterflis blogg

 

 

Men en mønsterflis ser ganske stusslig ut i seg selv, så det du må gjøre nå videre er å repetere den. Flisen kan repeteres på ulike måter, enten blokkrepetisjon, mursteinsrepetisjoner eller halvdropp-repetisjon.

Under ser du hvordan de ulike repetisjonene ser ut:

 

repetisjoner oversikt blogg mini

 

 

Hvis du for eksempel skal bestille dine egne stoffer på Spoonflower, har de i sin bestillingsløsning en veldig bra funksjon for forhåndsvisning av mønsteret som kan trykkes på stoffet. Spoonflower kan også repetere din mønsterflis i både blokk-, murstein eller halvdropp.

 

Repetisjoner spoonflower blogg

 

 

For å skape litt mer liv i dine design, kan du også variere figurene dine, som i eksemplet under hvor vi har laget et kult retromønster med hvite firkløver på brun bakgrunn. Som baby på midten av 70-tallet hadde jeg faktisk en trøye med dette mønsteret – så her er jeg direkte inspirert fra familiens gamle fotoalbum :-)

 

Repetisjon firklover

 

I dette designet er firkløverne rotert i forhold til hverandre. Andre variasjoner man kan gjøre er å gi figurene ulike farger. Hvis du har lyst til å vite mer om dette temaet og hvordan du kan variere dine design, kan du lære mer om det i kurset vårt «Bli din egen designer». Klikk på linken under for å lese mer om hva kurset vårt inneholder:

 

Ja, jeg vil lære mer om innholdet i kurset «Bli din egen designer»!