Du har lært å lage en blokkrepetisjon, og vi fortsetter nå med halvdropp-repetisjoner.

Basisen for en halvdropp-repetisjon er fortsatt ett enkelt bilde, og du kan bruke bildet av blomsten fra forrige leksjon som utgangspunkt

 

Her er en skisse over hvordan bildet skal repeteres i en halvdropp-repetisjon…

   

 

…og her er hvordan du lager den:

 

1 Med halvdropp-repetisjoner kan du ta utgangspunkt i den samme figuren du nettopp laget:

Flis

 

 

2 Først må du finne ut hva bildestørrelsen er i bildepunkter. Dette gjør du ved å gå inn i Photoshop i menyen BildeBildestørrelse. Noter deg hva som er bildets høyde og bredde i bildepunkter. I dette tilfellet er det 236 bildepunkter begge veier. Antallet bildepunkter bør være et partall, fordi du snart får behov for å dele dette tallet på to. Hvis antallet bildepunkter er et oddetall, bør du justere dette. Justeringen kan gjøres ved å sette inn nye tall i feltene for Bredde og Høyde i vinduet for Bildestørrelse.

Bildestorrelse

 

 

3 Nå kan du gå inn i lagmenyen og duplisere laget med den hvite blomsten. Høyreklikk deretter på det øverste laget og velg «Konverter til Smart objekt». Klikk deretter på øyet til det midterste laget for å gjøre dette midlertidig usynlig.

Lagpanel 2

 

 

4 Med det øverste bildet aktivt, gå nå inn i menyen på FilterAndreFlytt

Med Flytt-filteret får du hjelp til å splitte blomsten helt nøyaktig midt på.

Siden vi her skal repetere figuren i en halvdropp, må vi justere figuren ned loddrett. La derfor verdien for Vannrett stå i null, mens du i vinduet for Loddrett setter bildepunkthøyden din delt på to.

I vårt eksempel er bildepunkthøyde 236, og 236÷2= 118. Sørg også for at Fra motsatt side er huket av og klikk ok.

Figuren blir nå helt nøyaktig delt på midten.

Flytt og flis

 

 

5 Nå må du gjøre arbeidsområdet ditt større for å gjøre plass for både den delte blomsten og den hele blomsten.

Med bakgrunnslaget ditt i Lagpanelet aktivt, går du inn på Bilde Arbeidsområde.   På Ankerpunkt klikker du på den midterste boksen til venstre (se rød ring i bildet under). Under Bredde og Høyde velger du prosent.

Skriv inn Bredde 200 prosent og Høyde 100 prosent. Det vil si at du dobler bredden på bildet ditt, men lar høyden være som den er.    

Arbeidsomrade 7

 

 

Nå vil bildet ditt se sånn ut:

Blomst utvidet

 

 

6 Nå kan du gjøre det midterste blomsterlaget ditt synlig igjen. Bruk så det Rektangulære markeringsverktøyet og lag en nøyaktig markering av den hvite halvdelen av bildet. Fyll markeringen med den turkise fargen.

 

7 Med markeringen fortsatt aktiv, kan du nå velge Flytteverktøyet i Verktøypanelet. I Kontrollpanelet vil det da dukke opp noen valgmuligheter for å plassere objekter presist i forhold til hverandre. Med en aktiv markering, vil objekter plassere seg presist i forhold til markeringen. Med den midterste blomsten aktiv i Lagpanelet, klikker du så på de to knappene i Kontrollpanelet som er ringet rundt i rødt. Dette vil midtstille blomsten innad i markering både loddrett og vannrett.

 

Kontrollpanel

 

 

Blomst med markering

 

 

8 Fjern markeringen (Ctrl + D) og lagre deretter dette bilde som et mønster under Definer mønster.

 

9 Fyll et nytt bilde på 30 x 30 cm og 150 dpi med det nye mønsteret:

 

Fyll halvdropp

 

 

Som du ser – blir det litt mer liv i repetisjonen sammenlignet med vanlig blokkrepetisjon.

Samtidig har du også lage deg en halvdropp mønsterflis i flere lag, som du kan jobbe videre med og lage deg flere varianter av.

Men det er da viktig at du husker på å lagre bildet også som en psd-fil, slik at informasjonen om lagene blir beholdt. I etterkant kan du da enkelt kan endre bakgrunnsfargen på designet.

Ved å bruke «Opprett maske»-funksjonen, vil du også enkelt kunne endre fargen på blomsten. Dette viser jeg hvordan du kan gjøre i neste leksjon.

Halvdropp rosa

 

 

Øvelser

Oppgave 1 – Repeter flisen i halvdropp

Bruk flisen fra øvelsen i forrige leksjon, og repeter den i et halvdropp-mønster.

Oppgave 2 – Endre bakgrunnfargen

Nå kan du forandre bakgrunnsfargen på repetisjonen.

Oppgave 3 – Lagre som en jpg-fil

Lagre repetisjonen som en jpg-fil. Hvis du er fornøyd med resultatet, kan du laste opp resultatet til Instagram #syskolen