For meg er Haute couture det store glossy motivasjonen når jeg syr klær – langt, langt der framme :)

Men hva er egentlig Haute couture? Begrepet er fransk, og direkte oversatt betyr haute høy eller elegant, og couture betyr rett og slett søm. Så med Haute couture mener man høy kvalitetssøm.

Haute couture-plaggene er består ofte av høykvalitetsmaterialer som silke og ull, broderier og blonder. De kan i tillegg ofte være overdådig dekorert ned perler og krystaller.

Når plaggene lages, blir det benyttet en betydelige del med tidkrevende håndarbeid og håndsøm. Ofte er også plaggene sydd og tilpasset til modellen som skal ha de på, slik plaggene sitter som støpt.

 

haute couture kollasje red

 

Haute couture-begrepet oppsto opprinnelig i Frankrike på midten av 1800-tallet, da knyttet til engelskmannen Charles Frederick Worth sitt arbeid med å lage kjolekreasjoner for de rike og berømte. I dag brukes begrepet både mer løselig om high-fashion plagg som kan være laget i grunn hvor som helst i verden.

Men Haute couture er faktisk en beskyttet tittel i det moderne Frankrike i dag. For den godeste Mr. Worth dannet på 1800-tallet en forening som fortsatt består – kalt Chambre Syndicale De La Couture. For at motehuset ditt skal få bli medlem her, må det oppfylle bestemte kriterier knyttet til bruk av Haute couture syteknikker i klesproduksjonen. Det er kun en liten og svært eksklusiv gjeng som er medlemmer i dag, blant annet Chanel ved Karl Lagerfeld, Christian Dior, Givenchy, Jean Paul Gaultier for å nevne noen.

 

karl-lagerfeld-aura-sa-barbie-1

 

 

Og prisen på et Haute couture plagg er svimlende. Fra 50.000 kr for mindre plagg som en bluse og opp mot flere millioner kroner for en gallakjole. Så det er kun et fåtall mennesker som faktisk har anledning til å kjøpe seg et ekte Haute couture-plagg. Men plaggene kan man gjerne se på filmstjerner opp den røde løperen som under Oscar-gallaen. De største stjernene får gjerne kjolene donert av motehusene.

Fordi disse eksklusive plaggene er så dyre, og det er så få mennesker som faktisk har råd til å kjøpe dem, utgjør de ikke noe stort inntektsgrunnlag for motehusene. Men de er et utstillingsvindu for alle ready to wear-plaggene og andre produkter som er å få kjøpt og som er på et mer tilgjengelig prisnivå for flere av oss – som for eksempel parfymer, vesker, belter og boxershortser :)

 

accessoirs couture

 

 

Så hva har da egentlig Haute couture med oss vanlig dødelige å gjøre? Og hva har det med Syskolen å gjøre? Ikke det at jeg skal frata deg drømmen om å kunne vandre nedover den rød løperen på Oscarutdelingen i en Haute couture-kjole som Jennifer Lawrence i den fantastiske Dior-kjolen hun hadde på i 2013:

 

Jennifer lawrence Dior red

 

 

 

Men når du driver med søm av klær selv, er det faktisk innenfor rekkevidde å lære seg noen couture-teknikker. Først og fremst er det viktig å lære seg metoder for å tilpasse kjolemønster og modeller så de sitter perfekt.

Som i Haute couture kan vi alle lære oss metoden med å først sy seg en prøvemodell av en kjole i et rimelig stoff og gjøre de nødvendige tilpasninger på denne modellen – en slik prøvemodell kalles toile på fransk. Ofte kan det hende at man må lage seg både to og tre prøvekjoler, før kjolen sitter som den skal. Når prøvekjolen er som det skal, så sys kjolen i det endelige motestoffet, så denne sitter perfekt. Selv om du vil bruke litt tid på å lage deg din første toile, vil du da ha en kjolemal som du kan bruke til å sy deg en rekke andre plagg også.

Her ser du et eksempel på en litt mer avansert toile:

 

 

toile haute couture

 

 

 

Det å lære seg andre ulike couture-syteknikker kan altså alle vi syinteresserte gjøre. De som underviser i temaet er opptatt av at du behøver ikke å ha lang syerfaring for å lære deg flere av teknikkene.

Blant annet er boken Couture Sewing Tecniques av Claire Schaeffer en klassiker på området. Den tar for seg temaer som ulike håndsømteknikker, hvordan du kan forme et plagg ved hjelp av innsnitt og forskjellige presseteknikker, ulike former for lukninger og måter å kante plagg på.

 

couture-sewing-schaeffer

 

Og hvis du får taket på det, er det kanskje deg en dag som har svinsende kreasjoner nedover catwalken under Paris Fashion Week? Eller eventuelt får æren av å sy kjolen til din niese sitt skoleball…

 

Uansett om du er fransk eller ei, fersking eller mer erfaren når det kommer til sying – her er det bare å hoppe uti det :)

 

Motta nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev og motta digitale designkort - helt gratis!

Du har registrert deg!